Saltar apartados

Nematodes

Els nematodes són cucs de grandària mil·limètrica que viuen en el sòl i en mitjans aquàtics i marins. La majoria de nematodes són bacteriófagos, alimentant-se de microorganismes i matèria orgànica del sòl. Altres nematodes són paràsits de plantes i animals, i en molts casos causen greus danys en els cultius i el bestiar. Centrarem la nostra descripció en els nematodes bacteriófagos del sòl i en els fitopatògens.

Els nematodes bacteriófagos són comuns en la majoria de sòls. Es distingeixen dels nematodes paràsits de plantes per l'obertura de la seua boca, suficientment gran per al pas de bacteris i espores fúngiques cap a l'intestí. En el nostre laboratori utilitzem nematodes bacteriófagos com un model per a l'estudi del comportament dels fongs nematófagos. Altres laboratoris també utilitzen aquests nematodes com a models. El més estudiat d'aquests nematodes modele és Caenorhabditis elegans, el genoma del com ha sigut descrit íntegrament. De fet, el premi Nobel de Medicina del 2002 va ser atorgat a Sidney Brenner, Robert Horvitz i John Sulston, que van treballar amb C.elegans com a model per a estudis cel·lulars.

nema

celegans

ditylenchus

Els nematodes fitopatògens infecten les arrels de les plantes causant danys que redueixen o acaben amb la producció de molts cultius. En comparació dels nematodes bacteriófagos l'obertura de la boca està equipada amb un estilet que utilitzen per a penetrar les cèl·lules vegetals. L'obertura de l'estilet és massa xicoteta per a permetre el pas de microorganismes. Els nematodes fitopatògens es poden dividir en en ectoparásitos (mai entren en l'arrel, s'alimenten externament de les cèl·lules radiculares) i endoparásitos (entren en les arrels). En aquest últim grup es troben els també denominats nematodes sedentaris; aquests passen la major part del seu cicle de vida dins de les arrels infectades. Dins dels nematodes sedentaris es troben els paràsits de plantes més importants: els nematodes agalladores (Meloidogyne spp) i els nematodes de quists (Heterodera spp i Globodera spp).

Pot trobar més informació sobre nematodes en les següents pàgines:

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada


Universitat d'Alacant
Pavelló 13- 1a Planta
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig. Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9840

Fax: (+34) 96 590 9897

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464