Saltar apartados

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada - Notícies publicades en Setembre, 2018

2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020
Gener / Febrer / Març / Abril / Maig / Juny / Juliol / Agost / Setembre / Octubre / Novembre / Desembre
Notícies publicades en Setembre, 2018
 • Dimecres, 26
 • Zoom 27 octubre passege port Mazarrón

  CAMONMAR2. Un passeig pel port de Mazarrón, 27 d'octubre.

   

  Últim itinerari del projecte CAMONMAR2.

  Durant aquesta ruta, que inclou una visita a la llotja i al Museu del Salazón, els participants coneixeran el paisatge, la biodiversitat, els elements culturals de l'entorn i la història de la pesca a Mazarrón.

  L'activitat tindrà lloc el dissabte 27 d'octubre de 9.00 a 13.00 h. i està dirigida a majors de 12 anys. Els interessats a assistir han d'inscriure's enviant un correu electrònic a pesca@columbares.org abans del 25 d'octubre, indicant nom i cognoms, DNI, edat, correu electrònic i telèfon de contacte de cada participant.

  Est és el cinquè itinerari terrestre del projecte Bases per a la Planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpe de Mazarrón (CAMONMAR2), una iniciativa de la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari d'Aigua i Medi ambient de la Universitat de Múrcia que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa pleamar, cofinançat pel Fondo Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

  Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR2 visita el Facebook del Departament.

 • Zoom 6 octubre Passege Illa plana a l'Azohía

  CAMONMAR2. Un passeig d'Illa Plana a l'Azohia, 6 d´octubre.

   

  Nova ruta ambiental en el marc del projecte CAMONMAR2.

  Senzill itinerari en el qual els participants descobriran els valors ecològics de la Reserva Marina d'interès pesquer de Cap Tiñoso i la rica història d'aquesta zona, centrada des d'època romana en una important indústria pesquera lligada a l'elaboració de salazones.

  L'activitat tindrà lloc el dissabte 6 d'octubre de 2018 entre les 9.00 i les 13.30 h. i està oberta a qualsevol persona major de 12 anys. Els interessats en assistir han d'inscriure's enviant un correu electrònic, abans del 4 d'octubre, a pesca@columbares.org, indicant nom i cognoms, DNI, edat, correu electrònic i telèfon de contacte de cada participant

  Este és el quart itinerari terrestre del projecte Bases per a la Planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpe de Mazarrón (CAMONMAR2), una iniciativa de la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari d'Aigua i Medi ambient de la Universitat de Múrcia que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa pleamar, cofinançat pel Fondo Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

   

  Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR2 visita el Facebook del Departament.

 • Dimarts, 25
 • logo UA

  Conclusions de la reunió del Fòrum científic per a la pesca espanyola en el Mediterrani celebrada a Alacant el 17 de setembre de 2018.

   

  El professor de la Universitat d'Alacant José Luis Sánchez Lizaso triat nou president del Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola en el Mediterrani

  El seu principal objectiu serà rellançar aquest espai de trobada i debat davant els reptes que afecten la sostenibilitat de la pesca en el Mediterrani

  La reunió celebrada el passat 17 de setembre en la seu de Casa Mediterrani conto amb una àmplia i diversa participació i en ella es va acordar recuperar el Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola en el Mediterrani.

  Durant alguns anys el Fòrum va suposar un punt de trobada diferents persones que treballaven en la pesca mediterrània des d'institucions diverses. L'intercanvi de punts vista i els debats van ser enriquidors per a tots els participants. Des de diferents institucions i entitats s'ha pensat que intercanvi d'informació i opinions; el debat serè i la discussió informal són probablement més necessaris que mai per a assegurar el millor futur per a les pesqueres mediterrànies.

  La pesca en el Mediterrani és una activitat que, a més de representar una aportació d'aliment i sustente a moltes famílies, contribueix a mantenir el caràcter de moltes poblacions costaneres. Si se segueix reduint la flota és possible que el caràcter pesquer de moltes localitats mediterrànies es veja compromès en un futur proper. Actualment la gestió de la pesca en el Mediterrani està en un punt d'inflexió que va arrancar amb el procés de Catania i la declaració ministerial dels països de la conca a Malta MEdFish4Ever en 2017. Es pretén aconseguir la sostenibilitat de les pesqueres mediterrànies establint, entre uns altres, plans de gestió per als principals recursos. Aquests plans de gestió que estan en discussió a nivell europeu plantegen oportunitats però també incerteses per al futur de les pesqueres que es van analitzar des d'una perspectiva multidisciplinària. Després dels debats es van elaborar unes conclusions consensuades entre els participants que s'espera contribuïsquen a orientar la gestió de les pesqueres mediterrànies.

  La pròxima reunió del Fòrum se celebrarà el pròxim any a Almeria organitzada per l'Organització de Productors d'aquesta ciutat. L'Institut Agronómico Mediterrani de Saragossa s'encarregarà de mantenir la llista de distribució i recuperar la pàgina web.

 • Dimarts, 18
 • Projecte MIMECCA

  El projecte MIMECCA encara la recta final per a definir les variables indicadores de sostenibilitat ambiental de l'aqüicultura.


  Després de la celebració en la Universitat d'Alacant el passat 12 de juny del "Taller sobre models de capacitat de càrrega en aqüicultura marina en gàbies: selecció d'indicadors ambientals i soci-econòmics", es passa a una fase de validació de les variables indicadores on participaran experts nacionals i internacionals.

 • Dimarts, 4
 • Zoom L'Azohía 29 setembre

  CAMONMAR2: L'Azohía submergida, últim itinerari amb snorkel del proyeto CAMONMAR2, 29 de setembre

   

  L'Azohia és l'escenari de l'itinerari guiat amb equip snorkel Cap Tiñoso a vista de peix. L'Azohía submergida, en el qual els participants aprendran a identificar algunes de les espècies presents quan ens submergim en les seues aigües. Per a açò, se'ls proveirà d'ulleres, tub, aletes i una tablilla submergible amb les principals espècies de la zona, a més d'anar acompanyats per monitors experts en biodiversitat marina.

  L'itinerari, que es realitzarà el 29 de setembre entre les 9.30 i les 13.40 hores, està dirigit al públic en general, a partir de 14 anys, amb coneixements de natació i aleteo (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats d'un adult responsable al seu càrrec).

  La inscripció és gratuïta però requereix inscripció prèvia, escrivint un correu electrònic abans del 27 de setembre a pesca@columbares.org, indicant el nom de l'activitat -L'Azohía submergida-, nom i cognoms, DNI, edat i telèfon de contacte de cada participant.

  Est és el tercer i últim itinerari submergit del projecte Bases per a la Planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpe de Mazarrón (CAMONMAR2), una iniciativa de la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari d'Aigua i Medi ambient de la Universitat de Múrcia que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa pleamar, cofinançat pel Fondo Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

  Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR2 visita el Facebook del Departament.

 • Cap Tiñoso a vista de peix

  Cap Tiñoso a vista de Peix. Itinerari submergit en Illa Plana (Cartagena)

   

  Es tracta del segon itinerari d'aquest tipus que es realitza en el marc del projecte Bases per a la Planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpe de Mazarrón (CAMONMAR2), una iniciativa de la Universitat d'Alacant i l'Institut Universitari d'Aigua i Medi ambient de la Universitat de Múrcia que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa pleamar, cofinançat pel Fondo Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

  L'itinerari es realitzarà el 15 de setembre entre les 10.00 i les 13.40 hores i està dirigit a públic en general, a partir de 12 anys, amb coneixements de natació (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats d'un adult responsable al seu càrrec).

  La inscripció és gratuïta i les places són limitades pel que es requereix inscripció prèvia, escrivint un correu electrònic, abans del 13 de setembre, a pesca@columbares.org, indicant: el nom de l'activitat -Cap Tiñoso a vista de peix-, nom, cognoms, DNI, edat i telèfon de contacte de cada participant.

  Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR2 visita el Facebook del Departament.

   

 • Tornar al tauler principal

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada


Universitat d'Alacant
Pavelló 13- 1a Planta
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig. Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9840

Fax: (+34) 96 590 9897

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464