Saltar apartados

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada - Notícies publicades en Juliol, 2019

2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020
Gener / Febrer / Març / Abril / Maig / Juny / Juliol / Agost / Setembre / Octubre / Novembre / Desembre
Notícies publicades en Juliol, 2019
 • Dimarts, 9
 • La Nacra del mar Menor 10 juliol

  Entrevista. La Nacra, una responsabilitat històrica.

   

  Ací tens l'àudio de l'entrevista realitzada a la professora Francisca Giménez Casalduero del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada en el programa Espanyols en el mar (RTVE), a propòsit de la col·laboració de la Universitat d'Alacant en les accions impulsades per Direcció general de Medi ambient i Mar Menor de la Conselleria d'Ocupació, Universitats, Empresa i Medi ambient de la Regió de Múrcia, per a la conservació i sensibilització ciutadana entorn de la nacra.

   

   

 • Dilluns, 8
 • Logo Camonmar3

  Segon itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida.


  El dia 19 de juliol tindrà lloc el segon itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida. L'activitat es realitzarà en la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i és apta per a totes les edats.

  La Universitat d'Alacant distribuirà entre els participants ulleres, tub, aletes i una tauleta submergible amb les principals espècies de la zona per a identificar-les in situ. A més, hi haurà monitors especialitzats en biodiversitat marina que transmetran als assistents la forma d'interpretar el patrimoni submergit.

  Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 17 de juliol o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

  Itinerari submergit amb equip snorkel Cap Tiñoso a vista de peix. L'Azohía submergida:

  • Data de l'activitat: 19 de juliol de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Centre de Busseig Caballito Salao (Carrer Valle de Maraco, 5, 30868 L'Azohia, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

  L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

  Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 • Dijous, 4
 • Centres

  CELEBRACIÓ SEMINARIS DE DOCTORANDS (ACTIVITAT ESPECÍFICA DEL PD EN CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA)

   

  Aquest curs 2018/19 l'activitat específica "Seminaris de doctorands" del programa de doctorat en Ciències del Mar i Biologia Aplicada es realitzarà el dia 18 de juliol, hora d'inici 9.00 h, en el seminari del Dpt. de Fisiologia, Genètica i Microbiologia (Pavelló 12, primer pis). Recorda que es tracta d'una exposició pública del treball realitzat durant l'anualitat a la resta d'estudiants i professorat del programa de doctorat. Aquesta activitat és obligatòria i es desenvoluparà al llarg de tot el període de durada del programa formatiu.

   

 • La Nacra del mar Menor 10 juliol

  COMENÇA LA CAMPANYA DE VOLUNTARIAT AMB IMMERSIÓ LLEUGERA PER A la CERCA DE NACRAS EN EL MAR MENOR

   

  Amb aquesta activitat, que tindrà lloc el pròxim 10 de juliol a Lo Pagán, la ciutadania podrà col·laborar amb els/as científics i científiques en la conservació d'aquesta espècie en perill crític d'extinció.

  El voluntariat ambiental amb immersió lleugera, "La Nacra, una responsabilitat històrica", organitzat per la Direcció General de Medi ambient i Mar Menor i la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb Posidònia Ecosports i l'Associació Columbares, té com a objectiu implicar a la ciutadania en la conservació d'aquesta espècie. Per aquesta raó, s'ha posat en marxa aquesta campanya de voluntariat amb immersió lleugera, en la qual els/as participants aprendran a identificar exemplars de l'espècie i en prendran dades científiques rellevants per a preservar-la. Per a açò, rebran formació específica per a l'aplicació d'un protocol de mostreig i se'ls proveirà d'ulleres i tub, a més del material de treball. Així mateix, monitors especialitzats de Posidònia Ecosports i personal del Centre de Recerca Marina (CIMAR) de la Universitat d'Alacant (UA), acompanyaran al voluntariat per a guiar-lo i resoldre tots els dubtes.

  El mar Menor s'ha convertit en un dels possibles reservoris de les poblacions naturals de la nacra (Pinna nobilis), un mol·lusc bivalve endèmic del Mediterrani, i el segon més gran del món, declarat Espècie en perill crític d'extinció com a conseqüència de la seua desaparició quasi total de tot el Mediterrani a causa d'una malaltia parasitaria.

  Voluntariat ambiental amb immersió lleugera:

  • Data de l'activitat: 10 de juliol de 2019.
  • Lloc de trobada: Molino Quintín (Carretera Camine Quintin, San Pedro del Pinatar).
  • Horari de l'activitat: 9.00 - 14.00 h.
  • Edat mínima de participació: 14 anys.

  Per a participar en l'activitat és necessari realitzar inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 8 de juliol) a través del formulari disponible en la web de l'Associació Columbares.

  L'acció de voluntariat està organitzada per la Direcció General de Medi ambient i Mar Menor de la Conselleria d'Ocupació, Universitats, Empresa i Medi ambient de la Regió de Múrcia, que ha engegat diferents accions de conservació i sensibilització ciutadana, desenvolupat pel Centre de Recerca Marina (CIMAR) de la Universitat d'Alacant (UA), l'AQUARIUM de la Universitat de Múrcia, en col·laboració amb Posidònia ecosports i l'Associació Columbares.

 • Tornar al tauler principal

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada


Universitat d'Alacant
Pavelló 13- 1a Planta
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig. Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9840

Fax: (+34) 96 590 9897

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464