Saltar apartados

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada

Vídeo promoció estudis en Ciències del Mar

 

Reproducir

  

NOTÍCIES

16/12/2020
Comença el projecte GLORIA (GLObal change Resilience in Aquaculture)

 

El projecte GLORia, de 12 mesos de duració, pretén avançar en l'establiment de plans de prevenció i gestió de fuites de peixos d'instal·lacions aqüícoles enfront d'un escenari de canvi global.

GLORia està liderat pel Departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada i compta amb Kilian Toledo com a investigador principal, així com amb la col·laboració del Departament d'Agroquímica i Bioquímica i amb altres experts externs que tractaran de donar eines per a disminuir les pèrdues ocasionades per esdeveniments climàtics extrems que poden ocasionar les fuites.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a través del Programa plenamar, cofinançat pel FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca).

21/10/2020
Article Els invasors i la llacuna: la Mar Menor

Els invasors i la llacuna: la Mar Menor, article de la professora Francisca Jiménez Casalduero del Dpto. de Ciències de la Mar i Biologia publicat per a la Nit dels Investigadors.

21/10/2020
Article sobre la Mar Menor

Article La Zona Morta, publicat en https://lauragderivera.files.wordpress.com/2020/10/zona-muerta.pdf

18/09/2020
Criant peixos en la mar: què succeeix quan s'escapen?

 

La conferència se celebrarà de manera virtual  i es retransmetrà en directe a través del Campus Remot de la Universitat de Vigo. Per a més informació entra en l'enllaç del títol.

 

25/06/2020
PROJECTE MUSA. Seminari Web, 26 juny de 2020

 

El Projecte MUSA "Microbial Uptakes for Sustainable management of major banana pests and diseases", finançat per la Unió Europea, té com a objectiu la cerca de solucions microbiològiques als principals problemes del cultiu de la platanera/bananer a escala mundial, com són el Fusarium, el morrut negre i els nematodes. Es desenvolupa entre juny de 2017 i maig de 2021 i en el consorci hi ha 13 socis d'Europa, Amèrica i Africa. MUSA inclou empreses productores (COPLACA a Canàries), centres d'investigació (IPSP-CNR a Itàlia, IAS-CSIC o Universitat d'Alacant, a Espanya; Universitat de Lovaina, a Bèlgica; CENSA a Cuba), empreses d'inputs o serveis al productor (Real IPM, en Kenya), o centres mixtos d'investigació, docència i producció com la Universitat EARTH a Costa Rica.

A fi d'orientar millor l'aplicació i difusió d'aquestes investigacions se celebrarà un SEMINARI WEB en el qual diferents representants que participen en el sector plataner/bananer d'Amèrica i Europa, compartiran la seua opinió i punts de vista respecte de la problemàtica comercial, fitosanitària, socioeconòmica d'aquest.

Tindrà lloc el DIVENDRES 26 de juny 2020 a les 17 h (hora de Madrid), amb una duració total de 60 minuts. Li convidem a assistir al Seminari Web. Per a accedir ha d'usar el següent enllaç de Google Meet

https://meet.google.com/fwk-wujk-qso

Complint amb la normativa de protecció de dades, l'informem que el Seminari serà gravat per a quedar a la disposició de la societat en l'enllaç que indicarem en la web del Projecte http://www.projectmusa.eu/wp/, i que en accedir al SEMINARI WEB dóna el seu consentiment a aquest enregistrament.

04/06/2020
CELEBRACIÓ SEMINARIS DE DOCTORANDS (ACTIVITAT ESPECÍFICA DEL PD EN CIÈNCIES DE LA MAR I BIOLOGIA APLICADA)

 

Com cada curs, hem programat l'activitat específica "Seminaris de doctorands" del programa de doctorat en Ciències de la Mar i Biologia Aplicada. A causa de les circumstàncies excepcionals que estem vivint, es realitzarà el dia 3 de juliol a les 9.30 h a través de Google Meet. Cada estudiant rebrà un mail amb les dades de l'enllaç i si prefereixes unir-te per telèfon, el número i el pin.

Recorda que es tracta d'una exposició pública del treball realitzat durant l'anualitat a la resta d'estudiants i professorat del programa de doctorat. Aquesta activitat és obligatòria i es desenvoluparà al llarg de tot el període de duració del programa formatiu.

06/05/2020
Nou màster 2020-2021 Conservació de la Biodiversitat i Restauració del Medi marí i Terrestre

 

El professorat del departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada impartirà docència el curs pròxim en el nou màster Conservació de la Biodiversitat i Restauració del Medi marí i Terrestre de la Facultat de Ciències.

31/01/2020
Foros21 Mar Menor, entrevista a Francisca Giménez Casalduero.

La revista Foros21 ha publicat una entrevista sobre l'estat ecològic de la Mar Menor a Francisca Giménez Casalduero, professora del Departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant. Pots llegir-ho en aquest enllaç.

16/12/2019
L'investigador José Luis Sánchez Lizaso ha participat en la COP25

 

L'investigador José Luis Sánchez Lizaso del Dpt. de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada ha participat en la Cimera Mundial del Clima (COP25), el 12 de desembre en la sessió Mitigació dels efectes del canvi climàtic sobre el proveïment i sanejament. Recursos no convencionals, amb la seua conferència Minimització dels impactes ambientals de la dessalació. La sessió ha sigut organitzada per l'Associació Espanyola de Dessalació i Reutilització (AEDyR) juntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i l'ICEX, Espanya Exportació i Inversions.

Més informació en la pàgina de la UA Actualitat Universitària.

18/11/2019
Últim itinerari previst en el projecte CAMONMAR3: Un passeig per Mazarrón

 

El dia 30 de novembre tindrà lloc l'últim itinerari ambiental terrestre previst en el projecte CAMONMAR3, Un passeig per Mazarrón: Reserva't Cap Tiñoso. La visita inclou un passeig pel port pesquer de la localitat on veurem vaixells dedicats a la pesca d'arrossegament, cèrcol, palangre o tresmall, entre altres, un recorregut per la llotja per a conèixer les principals espècies de peix que es capturen i la pujada al far.

Et convidem a participar a través del següent formulari d'inscripció (data límit 28 de novembre). Es tracta d'una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP.

Itinerari ambiental: Un passeig per Mazarrón. Reserva't Cap Tiñoso:

 • Data de l'activitat: 30 de novembre de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Casa de la Mar (Carrer la Torre, Port de Mazarrón, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 09.30 – 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

04/11/2019
Pedro Duc se submergeix en la reserva marina de l'illa de Tabarca.

El ministre d'Innovació, Ciència i Universitats en funcions, Pedro Duc, ha bussejat en la reserva marina de l'illa de Tabarca amb un grup de científics i científiques del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada.

La creació de la reserva marina es va basar en l'estudi elaborat per la Universitat d'Alacant en el qual es va posar de manifest el bon estat del medi marí així com de les comunitats biològiques que ho habiten i, en particular, els recursos d'interès pesquer.

Durant la immersió s'ha realitzat un mostreig de Posidònia i de densitat de peixos, així com s'han vist els sensors de temperatura de l'aigua subterrània, experiments que formen part del treball de projectes de recerca del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat.

01/10/2019
Un passeig per Águilas: Conservant els recursos pesquers i ambientals. Itinerari terrestre. Projecte CAMONMAR3

 

El dia 11 d'octubre tindrà lloc un itinerari ambiental terrestre per a conèixer el patrimoni pesquer i cultural d'Águilas. Per a conèixer més sobre la història d'aquest lloc tan emblemàtic de la costa de la Regió de Múrcia et convidem a participar a través del següent formulari d'inscripció (data límit: 9 d'octubre). Es tracta d'una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP.

Itinerari Un passeig per Águilas: Conservant els recursos pesquers i ambientals

 • Data de l'activitat: 11 d'octubre de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Casa del Mar (Esplanada del Moll, s/n, 30880 Águilas, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 16.30 - 19.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

23/09/2019
ACTE D'INAUGURACIÓ DEL MÀSTER EN GESTIÓ PESQUERA SOSTENIBLE

 

La Universitat d'Alacant i el CIHEAM et conviden a l'acte d'inauguració del Màster en Gestió Pesquera Sostenible del curs 2019-2020, que tindrà lloc el pròxim 30 de setembre, a les 17 h., en el saló de graus Alfredo Orts (Campus de la Universitat d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Edif. d'Òptica). La conferència inaugural serà impartida per Daniel Pauly.

 

 

20/09/2019
Reunió anual del Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola en el Mediterrani.

El Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant i l'organització de productors pesquers d'Almeria han organitzat la reunió anual del Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola al Mediterrani. La reunió ha sigut presidida pel catedràtic de la UA, José Luis Sánchez Lizaso, per a qui aquesta reunió "representa la consolidació de la nova etapa del Fòrum que es va iniciar l'any passat a Alacant".

L'objectiu d'aquest Fòrum és, segons el professor Sánchez Lizaso, que les conclusions de la reunió servisquen per a avançar cap a la sostenibilitat de les pesqueres mediterrànies

17/09/2019
Defenses TFM del Màster en Gestió Pesquera Sostenible.

 

Entre el 23 i el 27 de setembre de 2019 tindrà lloc les defenses dels Treballs Fi de Màster del Màster en Gestió Pesquera Sostenible en el Seminari del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. En el títol de la notícia tens un enllaç amb els tribunals i calendari.

17/09/2019
Últim itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: Águilas submergida


El dia 28 de setembre es realitzarà el tercer itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: Águilas submergida: El caire a punta de peix en el qual es realitzarà una ruta des de la platja de les Delícies fins al caire de l'Aguilica per a contemplar fons d'arena, fanerògames o plantes marines i roca i identificar als seus habitants més característics.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 25 de setembre o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel:

 • Data de l'activitat: 28 de setembre de 2019.
 • Punt de trobada: platja de les Delícies, a l'altura de l'IES Alfonso Escámez (S N, Lloc Barri Colón, 0, 30880 Águilas, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

09/09/2019
Les prades d'angiospermes marines d'Europa mostren signes de recuperació per la millora de la qualitat de l'aigua

 

Una recerca, publicada en Nature Communicationen la qual han participat José Luis Sánchez Lizaso i Yolanda Fernández Torquemada, investigadors del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, indica que la taxa de pèrdua de les prades d'angiospermes marines de les costes europees ha disminuït i detecta signes de recuperació, després de dècades d'intensa regressió, en les quals s'havia perdut un terç de la seua superfície. S'han analitzat les densitats i cobertures de prades d'angiospermes marines en 737 localitats al llarg de les costes de 25 països europeus.

En el mar Mediterrani l'espècie d'angiosperma marina més abundant i coneguda és Posidònia oceànica, que és endèmica o exclusiva d'aquest mar. Els citats investigadors han dut a terme nombrosos projectes i recerques sobre l'estat de conservació de les prades d'aquesta espècie i sobre alguns dels impactes que les afecten, com les regeneracions de platges, ampliacions de ports i abocaments, entre uns altres.

 

04/09/2019
Espècies vulnerables en les muntanyes submarines de Torrevella a Águilas.

Notícia publicada el 25/8/19 en https://www.laverdad.es. Alfonso Ramos i Francisca Giménez Casalduero, investigadors del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, en col·laboració amb científics i científiques de l'IEO de Múrcia documenten l'existència d'espècies vulnerables en les muntanyes submarines de Torrevella a Águilas per a impulsar la seua protecció.

 

02/09/2019
Tercer itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: El Port de Mazarrón submergit.


El dia 14 de setembre es realitzarà el tercer itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: Port de Mazarrón submergit en el qual es realitzarà una ruta des de la platja a vista de peix.

L'activitat posarà en valor la biodiversitat marina d'una platja urbana molt freqüentada, sorprenent als i a les participants amb la riquesa biològica i la varietat de formes i colors de la fauna i la flora marina que trobem a només uns pocs metres de les ombrel·les de la platja.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 11 de setembre o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel:

 • Data de l'activitat: 14 de setembre de 2019.
 • Lloc de l'eixida: platja del Rihuete, a l'altura del restaurant La Donna del Mar (Passege Alcalde Mariano Yúfera Guirao, 131B, 30860 Port de Mazarrón, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

09/07/2019
Entrevista. La Nacra, una responsabilitat històrica.

 

Ací tens l'àudio de l'entrevista realitzada a la professora Francisca Giménez Casalduero del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada en el programa Espanyols en el mar (RTVE), a propòsit de la col·laboració de la Universitat d'Alacant en les accions impulsades per Direcció general de Medi ambient i Mar Menor de la Conselleria d'Ocupació, Universitats, Empresa i Medi ambient de la Regió de Múrcia, per a la conservació i sensibilització ciutadana entorn de la nacra.

 

 

08/07/2019
Segon itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida.


El dia 19 de juliol tindrà lloc el segon itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida. L'activitat es realitzarà en la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i és apta per a totes les edats.

La Universitat d'Alacant distribuirà entre els participants ulleres, tub, aletes i una tauleta submergible amb les principals espècies de la zona per a identificar-les in situ. A més, hi haurà monitors especialitzats en biodiversitat marina que transmetran als assistents la forma d'interpretar el patrimoni submergit.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 17 de juliol o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel Cap Tiñoso a vista de peix. L'Azohía submergida:

 • Data de l'activitat: 19 de juliol de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Centre de Busseig Caballito Salao (Carrer Valle de Maraco, 5, 30868 L'Azohia, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

04/07/2019
CELEBRACIÓ SEMINARIS DE DOCTORANDS (ACTIVITAT ESPECÍFICA DEL PD EN CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA)

 

Aquest curs 2018/19 l'activitat específica "Seminaris de doctorands" del programa de doctorat en Ciències del Mar i Biologia Aplicada es realitzarà el dia 18 de juliol, hora d'inici 9.00 h, en el seminari del Dpt. de Fisiologia, Genètica i Microbiologia (Pavelló 12, primer pis). Recorda que es tracta d'una exposició pública del treball realitzat durant l'anualitat a la resta d'estudiants i professorat del programa de doctorat. Aquesta activitat és obligatòria i es desenvoluparà al llarg de tot el període de durada del programa formatiu.

 

04/07/2019
COMENÇA LA CAMPANYA DE VOLUNTARIAT AMB IMMERSIÓ LLEUGERA PER A la CERCA DE NACRAS EN EL MAR MENOR

 

Amb aquesta activitat, que tindrà lloc el pròxim 10 de juliol a Lo Pagán, la ciutadania podrà col·laborar amb els/as científics i científiques en la conservació d'aquesta espècie en perill crític d'extinció.

El voluntariat ambiental amb immersió lleugera, "La Nacra, una responsabilitat històrica", organitzat per la Direcció General de Medi ambient i Mar Menor i la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb Posidònia Ecosports i l'Associació Columbares, té com a objectiu implicar a la ciutadania en la conservació d'aquesta espècie. Per aquesta raó, s'ha posat en marxa aquesta campanya de voluntariat amb immersió lleugera, en la qual els/as participants aprendran a identificar exemplars de l'espècie i en prendran dades científiques rellevants per a preservar-la. Per a açò, rebran formació específica per a l'aplicació d'un protocol de mostreig i se'ls proveirà d'ulleres i tub, a més del material de treball. Així mateix, monitors especialitzats de Posidònia Ecosports i personal del Centre de Recerca Marina (CIMAR) de la Universitat d'Alacant (UA), acompanyaran al voluntariat per a guiar-lo i resoldre tots els dubtes.

El mar Menor s'ha convertit en un dels possibles reservoris de les poblacions naturals de la nacra (Pinna nobilis), un mol·lusc bivalve endèmic del Mediterrani, i el segon més gran del món, declarat Espècie en perill crític d'extinció com a conseqüència de la seua desaparició quasi total de tot el Mediterrani a causa d'una malaltia parasitaria.

Voluntariat ambiental amb immersió lleugera:

 • Data de l'activitat: 10 de juliol de 2019.
 • Lloc de trobada: Molino Quintín (Carretera Camine Quintin, San Pedro del Pinatar).
 • Horari de l'activitat: 9.00 - 14.00 h.
 • Edat mínima de participació: 14 anys.

Per a participar en l'activitat és necessari realitzar inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 8 de juliol) a través del formulari disponible en la web de l'Associació Columbares.

L'acció de voluntariat està organitzada per la Direcció General de Medi ambient i Mar Menor de la Conselleria d'Ocupació, Universitats, Empresa i Medi ambient de la Regió de Múrcia, que ha engegat diferents accions de conservació i sensibilització ciutadana, desenvolupat pel Centre de Recerca Marina (CIMAR) de la Universitat d'Alacant (UA), l'AQUARIUM de la Universitat de Múrcia, en col·laboració amb Posidònia ecosports i l'Associació Columbares.

20/06/2019
Màster en Gestió Pesquera Sostenible

El Màster de Gestió Pequera Sostenible apareix en 5è lloc del rànquing elaborat per El Mundo sobre estudis de postgrau a Espanya.

Notícia publicada en El Mundo: https://www.elmundo.es/especiales/mejores-masters/gestion-ambiental.html

17/06/2019
CAMONMAR3: Illa Plana submergida.

 

Primer itinerari submergit del projecte CAMONMAR3: Illa Plana submergida.

Enguany repetirem destinació per a donar a conèixer Cap Tiñoso a vista de peix: Illa Plana submergida, que tindrà lloc el dia 29 de juny. L'itinerari és apte per a totes les edats i des del projecte es proveirà d'ulleres, tub i una tauleta submergible amb les principals espècies de la zona per a identificar-les in situ. A més, es comptarà amb educadors especialitzats en biodiversitat marina que ensenyaran als assistents a interpretar el patrimoni submergit.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 27 de juny) perquè hi ha límit de places a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip immersió lleugera Cap Tiñoso a vista de peix. Illa Plana submergida:

 • Data de l'activitat: 29 de juny de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Associació de Veïns d'Illa Plana (Carretera Cartagena -Illa Plana, 45, 30868 Illa Plana, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

14/06/2019
UA-MUSA. Workshop bioactive compounds: Effect of Chitosan on plants and microbes. 2-4th julio 2019

 

The Plant Pathology Research Group of the University of Alicante (UA) participates in the MUSA project financed by the EU (H2020) for the sustainable management of banana pests and diseases . The project consortium consists of 13 research groups and companies that include experts in this crop and its sustainable management from Europe, Central America / Caribbean and Africa. Banana is key to global food security and is threatened by pests and diseases that are aggravated by global change. The recent emergence of new races of pathogens threaten banana cultivation worldwide. The MUSA Consortium is working on biological control agents and natural products for the sustainable management of banana. Our Research Group organises a Workshop from July 2 to 4 at the UA which will be attended by researchers and staff of companies related to the banana crop to demonstrate the potential of chitosan, a byproduct of the shellfish industry, in the sustainable management of these pests and diseases.

31/05/2019
CAMONMAR3. Un passeig d'Illa Plana a La Azohía.

 

Apunta't a l'itinerari ambiental: Un passeig d'Illa Plana a La Azohía.

El dia 15 de juny, en el marc del projecte CAMONMAR3, farem un senzill recorregut a peu de platja en el qual reconeixerem les principals espècies marines que llança el mar.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció:13 de juny) a través del formulari.

Dades d'interès:

 • Data de l'activitat: 15 de juny de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Església d'Illa Plana (Ermita La nostra Senyora del Carmen, Carrer Elefant, 16, 30868 Cartagena, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 09.00 - 13.30 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

23/05/2019
CAMONMAR3. Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso.

Comencen els itineraris previstos en el projecte CAMONMAR3.

El dia 1 de juny es realitzarà el primer itinerari ambiental previst en el projecte CAMONMAR3: Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso, els i les participants descobriran el patrimoni natural, cultural i pesquer de l'Azohía i aprendran a identificar algunes restes d'organismes marins que podem trobar en la platja.

Itinerari ambiental Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso:

 • Data de l'activitat: 1 de juny de 2019.
 • Lloc de l'eixida: Església de l'Azohía (Carrer Vall d'Aran, 6, 30868 L'Azohía, Múrcia).
 • Horari de l'activitat: 09.30 - 13.00 h.
 • Edat mínima de participació: 12 anys.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 30 de maig) a través del formulari.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

18/03/2019
Guia per a la interpretació del patrimoni natural costaner i submergit del Sud-est de la Regió de Múrcia

En el Repositori de la Universitat d'Alacant tens disponible la guia elaborada en el marc del projecte CAMONMAR2.

Aquesta guia té com a objectiu posar en valor el patrimoni natural, costaner i submergit del sud-est de la Regió de Múrcia. A través de la proposta de cinc itineraris autoguiats es brinda al lector la possibilitat de gaudir de la riquesa de 3 enclavaments terrestres i 2 dos aquàtics, accessibles per a totes les edats i condicions físiques. En cadascun dels recorreguts es posen de manifest els valors naturals, històrics i socials del Port de Mazarrón, Illa Plana i L'Azohía, donant a conèixer les figures de protecció que conflueixen en la zona, amb especial atenció en la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso. Inclou mapes, il·lustracions de diferents espècies i un apartat dedicat a les bones pràctiques ambientals que s'han de tenir en compte durant les visites amb la finalitat de realitzar un ús responsable dels espais naturals durant les activitats d'interacció amb el medi. Es posa a la disposició de l'usuari aquesta guia interactiva amb informació complementària disponible a través d'enllaços externs que condueixen al descobriment detallat dels continguts.

Ací la tens disponible: http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/87087

 

El projecte CAMONMAR2: Bases per a la planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i Valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón, que com saps està liderat per la Universitat d'Alacant  juntament amb l'INUAMA (Universitat de Múrcia), és un projecte co-finançat de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte  LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

L'objectiu principal és millorar el coneixement d'hàbitats d'especial interès pesquer i ambiental per a aconseguir l'optimització de la gestió de la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i les valls submarines de l'Escarpamet de Mazarrón des de la participació.

18/03/2019
El Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada participa com a soci en el projecte MACCAM

El projecte aplicarà models de capacitat de càrrega en gàbies flotants del Mediterrani.

04/03/2019
Entrevista a Francisca Giménez. La Nacra en el Mar Menor
14/02/2019
Entrevista a la directora del projecte "CAMONMAR2"

La Sra. Francisca Giménez Casalduero, directora del projecte CAMONMAR2: Bases per a la planificació espacial de l'àrea marina de cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón,  ha sigut entrevistada en la Fundació Biodiversitat.

Pots accedir a l'entrevista a través d'aquest enllaç a la web de programa PLENAMAR.

El projecte CAMONMAR2 està liderat per la Universitat d'Alacant juntament amb l'INUAMA (Universitat de Múrcia), és un projecte de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

 

14/02/2019
Xarrada divulgativa "La nacra en el mar Menor. Una responsabilitat històrica"

La Sra. Francisca Gimémez Casalduero, investigadora del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, participarà en la xarrada divulgativa sobre l'estat de les poblacions de nacra en el mar Menor i les mesures proposades per a la seua conservació.

La xarrada tindrà lloc el dimarts 26 de febrer, a les 18 h. en el Club Nàutic del mar Menor, Paseo de la Concha, s/n, 30710 Los Alcáceres. L'entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

 

 

31/01/2019
Resultats del projecte CAMONMAR2

 

Ja estan disponibles alguns dels resultats del projecte CAMONMAR2: Bases para la planificación Espacial del Área Marina de Cabo Tiñoso y Valles submarinos del Escarpament de Mazarrón.

El projecte està liderat per la Universitat d'Alacant juntament amb l'INUAMA (Universitat de Múrcia), és un projecte de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

L'objectiu principal és millorar el coneixement d'hàbitats d'especial interès pesquer i ambiental per a aconseguir l'optimització de la gestió de la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i les valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón des de la participació.

 

21/01/2019
Jornada de presentació de resultats del projecte CAMONMAR2.

 

Amb la finalitat de donar a conèixer els resultats del treball realitzat durant l'any de desenvolupament del projecte, us convidem a la jornada de presentació final que tindrà lloc el 30 de gener de 2019 en la Sala de vídeo de la Facultat de Lletres del Campus de la Mercè de la Universitat de Múrcia en horari de 9.00 h a 11 h.

Per a inscriure's a aquesta reunió abans del 28 de gener és necessari enviar un email amb el vostre nom, cognoms, DNI, entitat, telèfon i correu electrònic a carmen.molina@columbares.org

 

El projecte CAMONMAR2: Bases per a la planificació Espacial de l'Àrea Marina de Cap Tiñoso i Valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón, que com saps està liderat per la Universitat d'Alacant juntament amb l'INUAMA (Universitat de Múrcia), és un projecte co-finançat de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

L'objectiu principal és millorar el coneixement d'hàbitats d'especial interès pesquer i ambiental per a aconseguir l'optimització de la gestió de la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i les valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón des de la participació.

 

19/06/2018
ATENCIÓ ESTUDIANTS DEL PD CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA

 

Els  estudiants inscrits en el programa de doctorat en Ciències del Mar i Biologia Aplicada han de realitzar unes activitats específiques, ací trobareu informació sobre les activitats específiques del programa, una de les quals és l'activitat "Seminaris de doctorands", que consisteix en l'exposició pública del treball fet durant cada anualitat a la resta d'estudiants i professors del programa de doctorat. Aquesta activitat és obligatòria i es desenvoluparà al llarg de tot el període de durada del programa formatiu. Aquest curs es realitzarà el dia 17 de juliol de 2018, en el seminari del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La versió en valencià de la nostra web és fruit d'una traducció automàtica. Estem en procés de revisió.

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada

Universitat d'Alacant

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada


Universitat d'Alacant
Pavelló 13- 1a Planta
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig. Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9840

Fax: (+34) 96 590 9897

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464